2016. december 16., péntek

Karácsonyfa díszek,mint szimbólum

Minden évben gyermeki örömmel díszítjük fel karácsonyfánkat gömbökkel,csillagokkal,mézeskalács díszekkel és még sok egyébbel.Ezen díszekkel tudatosan szimbólumként használva új gondolatokkal gazdagíthatjuk karácsonyunkat.Bár a díszítő elemek az idők során sokat változtak,a legfontosabbak ma is felkerülnek a fára,vagy helyet kapnak otthonunkba.Íme a leggyakoribb karácsonyfadíszek jelentése:


Karácsonyfa
A fenyőfa spirálisan futó ágai az életspirált mintázzák,üde zöld színe pedig az újjászületést jelképezi.A fenyő csúcsa pedig a magasabb tudatosság felé törekvést jelenti.Ha tehetjük válasszunk gyökeres fát,harmonikusan futó ágazattal,erős csúcshajtással,amit karácsony után kiültethetünk a kertbe.


Csúcsdísz
Általában angyal,csillag vagy masni formájú.A felemelkedett,mindenek felett álló Jézust,a hírhozó betlehemi csillagot szimbolizálja.

Gömbök
Méretüket és anyagukat tekintve sokfélék lehetnek,mindegyikük a paradicsomi életfa almájának jelképe.Az élet teljességét,a bolygókat is jelképezi.


Angyalok
A keresztény hitvilágban Jézus születésének hírét vitték a pásztoroknak.Az angyalok nemcsak a keresztény vallás fontos szereplői,más vallásokban is találkozunk velük.Általánosságban a védelmet,támogatást szimbolizálják,közvetítők az emberek és a felsőbb világ között.

Csillag
Mind a hatágú,mind az ötágú csillag gyakori dísze a karácsonyfának.A hatágú csillag,mely két egyenlő szárú háromszög együttese,az örök harmóniát,egységet szimbolizálja férfi-nő,anyag-lélek,levegő-föld,tűz és víz ellentétpárok között.


Hold
Az anyaságot,termékenységet,nőiséget szimbolizálja,valamint a halál-újjászületés örök körforgására emlékeztet.

Csengő
Sok családnak a kis csengő hangja jelzi a karácsony kezdetét.Pogány közösségek megtisztító,démonűző szertartásainak fontos kelléke.A csengő hangja jó energiát teremt a Feng Shui törvényei szerint.


Girlandok
Az életfájára tekeredő kígyó,az eredendő bűn jelképe.

Gyertya (égősor)
Jézus születését,a fény,világosság eljövetelét hirdeti.A test-szellem-lélek hármasát testesíti meg a viasz-kanóc-láng képében.Általánosságban a melegséget,szeretetet szimbolizálja.


Angyalhaj
A jászol szalmájának szimbóluma.A titkokat,misztikumot,ezoterikus gondolkodást is jelenti.

Csillagszóró
A mulandó érzékeket,az élet mulandóságát jelenti.


Csokoládéfigurák,ajándékcsomagocskák
A gondtalan gyermeki létet,játékosságot szimbolizálja.

Dió,alma
A dió a jövőbe,a felnövekvő gyermekekbe vetett hitet,a türelmet jelenti.Az alma az eredendő bűnre utal,amellett a termékenység szimbóluma is.


Arany és ezüst színek
A gazdagságot,csillogást,a férfi-női princípiumot,a Napot és Holdat jelképezik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése