2014. szeptember 4., csütörtök

A Kávéról

Szótári alak
Kávé: főnév.Egy mágikus ital,ami a "Húzz el és hagyjál békén"-t, "Jó reggelt,kedvesem"-mé alakítja.


......néhány gondolat arról a különleges cserje terméséről,amiből ez a varázslatos ital készül.....

A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta,mindkét fajtának vannak variánsai,alfajtáji és különböző nemesített kávék is léteznek,a legtöbb gyártó és forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányada csak Robuszta fajtát tartalmaz.
Arabica
Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát és jó hír a kávé-ínyenceknek,hogy koffeintartalma is alacsonyabb,kb. fele-harmada a Robuszta koffeintartalmának.Az Arabica fajta nagy magasságban kb. 1000-2000m-en terem meg,a trópusi égöv vulkanikus talajú,hegyvidéki tájain.Az Arabica kávészemek kevesebb savat tartalmaznak,hosszan megmaradó,karamellás az útóíze.Az Arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet,csapadék) babkávéja emiatt is drágább,mint a Robuszta.
Az Arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz,az összes többi kávécserjének két babból áll a termése.
A különböző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek,ilyen népszerű babkávé-keverék a Mocha-Java,melynek a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellemesen harmonizál a Java fűszeres testességével.
A világ babkávé termelésének kb.60-70%-a Arabica.


Robuszta
A Robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsony magasságon kb.200-800m-en is megteremnek,valamint több termést hoz.A Robuszta kávét az Arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesernyés íze miatt,emiatt olcsóbb is,mint az Arabica.Az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kizárólag Robuszta kávéból áll.
Azért nem szabad a Robuszta kávét teljesen leírni.A jól pörkölt Robuszta babkávét Arabica fajtákkal keverve,kiváló keverékek készíthetők.Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna Crema igazából csak megfelelő minőségű Robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.Érdekes,hogy a világ legdrágább kávéjaként ismert Indonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee robuszta fajta.


A világ legdrágább kávéja ( Kopi Luwak )
Meglepő,de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt éri el a 600 amerikai dollárt.A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe.Egy átlagos kávé korszerű feldolgozása mosással történik,az eljárás során a szemeket osztályozzák,húsát eltávolítják,majd mossák és szárítják.
A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet egyedi módon oldotta meg: a fákon élő,indonéziai cibetmacskaféle,a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot,ami a beleken keresztül ürülékként távozik.Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.
John Martinez jamaicai kávéguru elmondása szerint a Kopi Luwak kitűnő,jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja.A Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz és külső felületén mikrógödröcskék vannak,amit az állat gyomrában lévő savak marnak ki,a savak a kávén belül is jellegzetes nyomokat hagynak.




Egy magazinban olvastam,azt a tippet,hogy a megmaradt kávéból érdemes jégkockát csinálni.Most egy kicsit össze vagyok zavarodva.Mi az a "megmaradt kávé"???


Lehullott az éjszakáról a lakat,
Orcám kávémba mosolyog,így talált ránk a pirkadat,
Így talált ránk,mert hárman vagyunk,
A kávém,én és a mosolyunk.

Kezdem a tárgyakat színesre festeni,
Kedves kis dolgokat megszemélyesíteni,
Felébreszteni mindazt,mi mélyen aludt éjszaka,
Boldog napot indítson,a mosolygó kávém illata.
              Bedő Gábor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése