Erről a nővényről mindig a napfényes nyár,a csodás mediterrán tájak,a különleges illat és a jellegzetes káprázatos lila szín jut eszembe, nincs hozzá hasonló.
Magyarország is büszkélkedhet igazi őslevendulás mezővel,mely a Tihanyi-félszigeten található.
A legjellegzetesebb a Provance-i táj,elképzelhetetlen a hömpölygő végtelen lila mezők nélkül,a mámorító levendula illat nélkül.
A levendula élénk lila virágaival a gyógy és fűszerkertek egyik kedvenc növénye,az igen magas illóolaj tartalma miatt,számtalan területen felhasználhatjuk.
Virágjából készült tea hatásai:
-idegnyugtató,
-étvágyjavító hatású,
-oldja a szélgörcsöket,
-fertőtlenítő hatású:megakadályozza a belekben az erjedési folyamatot,
-idegerősítő:a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja
-csökkenti a fájdalmat.
Külsőleg alkalmazva:
-reuma,idegzsába elleni krémekben használjuk,
-illóolaj formában,szúnyogcsípés után,bedörzsölőszerként hatásos,
-bázisolajba (mandula,búzacsíra,földimogyoró....)keverve,lazító,relaxáló masszázsolaj készíthető belőle házilag,
-tejbe/tejfölbe/mézbe keverve,majd fürdővizünkhöz adva,fürdőolajat készíthetünk stresszes napjaink levezetésére,
A levendula sok más népszerű fűszernövénnyel együtt,egy családba tartozik,ezért nem meglepő,hogy a levendula is ehető.A virágait és a leveleit frissen,míg a rügyeit és szárait szárítva lehet használni.A levendula közeli rokonságban áll a rozmaringgal,a zsályával,és a kakukkfűvel ezért velük jól párosítható,de még az ánizskaporral,az oregánoval és a csomborral is.A levendula használatának csak a képzeletünk szabhat határt,íze édes,egy kis citromos árnyalattal.De azért óvatosan a fűszerezéssel,mert ha túl sok levendulát teszünk az ételbe az olyan,mintha parfümöt ennénk,az étel íze keserűvé válik.A levendula erős íze miatt "a kevesebb néha több" szabályt kell követnünk.
E csodás növényt felhasználhatjuk: pl.provance-i fűszerkeverékhez,mely grillezett húsok,sültek,saláták kiegészítője,de használhatjuk desszertek,édességek ízesítéséhez is,végül egy különleges és mégis nagyon egyszerű recept,szerintem az Istenek eledele lehetett ilyen finom.
LEVENDULÁS FEHÉR CSOKOLÁDÉ-FAGYLALT:
5dl tejszín,
1 tubus cukrozott sűrített tej,
5dkg jó minőségű fehér csokoládé,
3 tojássárgája,
5-6 szál friss levendula.
-A tejszínt a sűrített tejjel együtt összemelegítjük,beleszórjuk a száráról lecsipkedett levendulavirágokat és lefedve legalább fél órát állni hagyjuk.
-A tojássárgákat habverővel habosítjuk,fokozatosan hozzászűrjük a tejszínt és kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
-A tűzről levéve hozzáadjuk a csokoládét,hagyjuk beleolvadni,alaposan elkeverjük és kihűtjük
.Mert hűségesek mindhalálig,
isteniek egyedül a virágok,
egyszóval a növényi lét,
velünk szemben,kik jövünk és megyünk.
Világunk száraz keresztjére
gyönyörű dísznek elhelyezve,
tépett füzérként fölszegezve,
mi elkallódunk,ők hazatalálnak.
Pilinszky János: Mi és a virágok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése