2011. június 2., csütörtök

Szépséges Levendulám

..a nyári virágok közül nekem a Levendula a virágok virága...bámulatosan sokoldalú növény....

Erről a nővényről mindig a napfényes nyár,a csodás mediterrán tájak,a különleges illat és a jellegzetes káprázatos lila szín jut eszembe, nincs hozzá hasonló.
A levendulát a rómaiak hozták be Európába,az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik fő virága volt,használták testre kenve,szappant készítettek belőle,vagy ép a fürdővizet gazdagították vele,de sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobákat.
Magyarország is büszkélkedhet igazi őslevendulás mezővel,mely a Tihanyi-félszigeten található.
A legjellegzetesebb a Provance-i táj,elképzelhetetlen a hömpölygő végtelen lila mezők nélkül,a mámorító levendula illat nélkül.

A levendula élénk lila virágaival a gyógy és fűszerkertek egyik kedvenc növénye,az igen magas illóolaj tartalma  miatt,számtalan területen felhasználhatjuk.
Virágjából készült tea hatásai:
-idegnyugtató,
-étvágyjavító hatású,
-oldja a szélgörcsöket,
-fertőtlenítő hatású:megakadályozza a belekben az erjedési folyamatot,
-idegerősítő:a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja
-csökkenti a fájdalmat.
Külsőleg alkalmazva:
-reuma,idegzsába elleni krémekben használjuk,
-illóolaj formában,szúnyogcsípés után,bedörzsölőszerként hatásos,
-bázisolajba (mandula,búzacsíra,földimogyoró....)keverve,lazító,relaxáló masszázsolaj készíthető belőle házilag,
-tejbe/tejfölbe/mézbe keverve,majd fürdővizünkhöz adva,fürdőolajat készíthetünk stresszes napjaink levezetésére,
-rengeteg kozmetikum alapanyaga (szappan,tusfürdő,sampon)
 A levendula sok más népszerű fűszernövénnyel együtt,egy családba tartozik,ezért nem meglepő,hogy a levendula is ehető.A virágait és a leveleit frissen,míg a rügyeit és szárait szárítva lehet használni.A levendula közeli rokonságban áll a rozmaringgal,a zsályával,és a kakukkfűvel ezért velük jól párosítható,de még az ánizskaporral,az oregánoval és a csomborral is.A levendula használatának csak a képzeletünk szabhat határt,íze édes,egy kis citromos árnyalattal.De azért óvatosan a fűszerezéssel,mert ha túl sok levendulát teszünk az ételbe az olyan,mintha parfümöt ennénk,az étel íze keserűvé válik.A levendula erős íze miatt "a kevesebb néha több" szabályt kell követnünk.
   E csodás növényt felhasználhatjuk: pl.provance-i fűszerkeverékhez,mely grillezett húsok,sültek,saláták kiegészítője,de használhatjuk desszertek,édességek ízesítéséhez is,végül egy különleges és mégis nagyon egyszerű recept,szerintem az Istenek eledele lehetett ilyen finom.
LEVENDULÁS FEHÉR CSOKOLÁDÉ-FAGYLALT:
                                                       5dl tejszín,
                                                       1 tubus cukrozott sűrített tej,
                                                       5dkg jó minőségű fehér csokoládé,
                                                       3 tojássárgája,
                                                       5-6 szál friss levendula.
-A tejszínt a sűrített tejjel együtt összemelegítjük,beleszórjuk a száráról lecsipkedett levendulavirágokat és lefedve legalább fél órát állni hagyjuk.
-A tojássárgákat habverővel habosítjuk,fokozatosan hozzászűrjük a tejszínt és kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
-A tűzről levéve hozzáadjuk a csokoládét,hagyjuk beleolvadni,alaposan elkeverjük és kihűtjük
-Fagyigéppel elkészítjük,kifagyasztjuk.Fagyigép hiányában egy jól záródó dobozba öntve tegyük a hűtőbe és fél óránként keverjük át botmixerrel.Min. 6-8-szor,hogy krémes legyen.
 .Mert hűségesek mindhalálig,
isteniek egyedül a virágok,
egyszóval a növényi lét,
velünk szemben,kik jövünk és megyünk.

Világunk száraz keresztjére
gyönyörű dísznek elhelyezve,
tépett füzérként fölszegezve,
mi elkallódunk,ők hazatalálnak.
            Pilinszky János: Mi és a virágok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése