2016. május 25., szerda

Ezer Lámpás Éjszakája

Megdöbbentő statisztikák:
A fiatalkorúak eltűnésével kapcsolatos bejelentések száma évről évre növekszik.
Míg 2010-ben körülbelül 11000 fiatalkorú eltűnését jelentették be hazánkban,2015-ben ez a szám megközelítette a 17000 főt.Ez azt jelenti,hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról és környezetéből minden évben.
Jelentős azoknak "csellengőknek" a száma,akik csupán néhány napra vagy hétre fordítanak hátat környezetüknek,majd hazatérnek.Ugyanakkor évi 80-100 gyermek nyomtalanul tűnik el és a nyomozóhatóság 1év után sem tudja megmondani,hogy mi történt velük,hol vannak.
A jelenség hátterében számos ok húzódik meg: például családon belüli erőszak,szexuális,fizikai és pszichés agresszió,bántalmazás.A fiatalkorúak azonban sok esetben figyelmeztetésként,figyelemfelhívásként szöknek el.Minden eltűnt,elszökött fiatalkorúra rengeteg veszély leselkedik.

2011 május 25-én Budapesten debütált az Ezer Lámpás Éjszakája,amit idén 6. alkalommal rendeznek meg 2016 május 29-én az ország 12 városában,valamint június 11-én Kisvárdán.

Programok:

Minden helyszínen egy időben,este 21:30-kor kerül sor arra a látványos figyelemfelhívó akcióra,amikor országszerte összesen 10000 világító lufit engednek egyszerre a magasba az eltűnt gyerekekért és egyben mutatva a fényt azok számára,akiket hazavárnak.
       (forrás:ezerlampasejszakaja.hu)
                            Fotó: Mudra László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése