2016. május 11., szerda

A jelen Példaképei

Születésekor senki sem gondolta,hogy egyszer ilyen nehéz feladat nyomja majd a vállát,hiszen nagybátyja és édesapja után csupán harmadik volt az utódlási sorban,így egy ideig gondtalanul élte az arisztokratagyerekek nem túl szokványos életét.Majd 1936 januárjában nagyapja meghalt,apjának testvére,VIII Eduárd pedig lemondott a trónról,így hirtelen édesapja lett a király,Erzsébet pedig az első számú örököse.A kislányt Winston Churchill már gyerekként igazi egyéniségnek tartotta; a háború kezdetén még 14 éves Erzsébet első beszédét,gyermektársaihoz intézett szavait 1940-ben a BBC élőben közvetítette.Röviddel 18. születésnapja után kinevezték állami tanácsosnak,átvett néhányat az államfői feladatok közül.Még ebben az évben az alsóház kérdést intézett a királyhoz,amelyre a korona nevében Erzsébet hercegnő válaszolt.A háború lezárulta után Erzsébet hercegnő nyilvános megjelenéseinek száma tovább nőt.
Erzsébet 25 évesen,akkor már két gyerek anyjaként lépett trónra.Számos újítás is neki köszönhető,nemcsak hivatali ügyekben,hanem protokolláris szempontból is,hiszen ma már nem elvárás a meghajlás -bár továbbra is sokan így köszöntik őt- és a Buckingham-palota is megnyitotta -részben- kapuit a hétköznapi emberek előtt. "II Erzsébet uralkodása csakugyan eloszlatja az utolsó előítéleteket is,amit sokan éreznek a magasra törekvő nők iránt" -mondta egyszer róla Margaret Thatcher.


Amikor egy tálib fegyveres rálőtt Malála Júszafzaira a pakisztáni iskolás lányra 2012-ben,majdnem megölte őt,de elhallgattatni nem tudta.Nehézkes,hosszan tartó lábadozás után Malála folytatta a harcot az angliai Birminghamben és továbbra is felszólalt a tanulni vágyó pakisztáni nők nevében.Bámulatra méltó munkája azonban itt nem ért véget,mindössze 18 évesen iskolát nyitott a szíriai menekülteknek Libanonban -és ő lett a legfiatalabb személyiség,aki valaha megkapta a Nobel-békedíjat.


Sosincs könnyű helyzetben az éppen hivatalban lévő First Lady,hiszen világszerte árgus szemekkel figyelik minden mozdulatát.Hivatali ciklusának végéhez közeledve kijelenthetjük,Michelle Obama méltó volt ikonikus elődeihez,nemcsak az elnök feleségeként,de divatikonként is.
Bár önmagát főállású anyukának tartja,elődeihez hasonlóan számos ügyet karolt már fel.Obamáék sportos család hírében állnak,így nem csoda,hogy Mrs. Obama elindította a Let's Move! kampányt,amely tanárok,orvosok és a szülők bevonásával igyekszik felvenni a küzdelmet a gyermekkori elhízás ellen,csapatával Amerika-szerte próbálják elérhetővé tenni az egészséges életmódot és táplálkozást.A múltban ügyvédként dolgozó First Lady tapasztalataival próbál segíteni a dolgozó anyáknak,hogy megtalálják az egyensúlyt a család és a karrier között,emellett útjai során a művészet és a tanulás fontosságát is népszerűsíti.


J.K.Rowling,a nagy sikerű Harry Potter könyvek szerzője,aki igazi példaképpé vált nők és gyerekek millióinak szemében.Joanne Rowlingnak pályája kezdetén szembe kellett néznie a ténnyel,hogy még ma is férfivilágban élünk: első kiadója azt gondolta,nem lesz népszerű,ha már a nevéből egyértelmű,hogy nem férfi,így csak rövidítve tüntette fel keresztnevét.Az írónő a semmiből küzdötte fel magát.20-as éveiben gyakorta küzdött depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal,miközben a maga és kislánya megélhetéséért harcolt.1995-ben fejezte be az ifjú varázstanoncról szóló első kéziratát,melyet több mint tizenkétszer utasítottak vissza,mire az egyik kiadó meglátta benne a lehetőséget.Azóta a becslések szerint több mint 450millió példány kelt el a regényből.Az írónő rengeteg sztereotípiával szált szembe,sikere vitathatatlan,vagyonát számos alkalommal fordította jótékony célokra,regényeivel pedig mindig fontos,örök érvényű üzeneteket közvetít a fiatal generáció számára.


Több mint First Lady,Hillary Clinton élete nemcsak politikusként,de önálló,tudatos nőként,ugyanakkor feleségként és anyaként például állhat nő- és embertársai előtt.
"Versenybe szállok az elnökségért.A hétköznapi amerikaiknak egy bajnokra van szükségük és én akarok lenni a bajnok." -írta Hillary hivatalos Twitter-oldalán,miután bejelentette,hogy indul a választásokon.A The Wall Street Journal és az NBC News márciusi közvélemény-kutatása szerint Hillary Clinton 44 százalékos támogatottságot élvez.Habár számíthat a demokrata választópolgárok többségének szavazatára,mégis nehézséget jelenthet,hogy győzelme immár,Obama két ciklusa után,harmadszorra helyezne demokrata párti elnököt Amerika élére.Hillary egyik legfontosabb kampánya a gazdasági egyenlőtlenségek leküzdésére irányul,illetve a családok támogatására is hangsúlyt fektet.
Megválasztása nem csak hazája,Amerika számára lenne történelmi jelentőségű.Kitartó munkája,eredményei,illetve lehetséges helye az elnöki székben mindenki számára erőt,célt adó példává emelkedhetne.
  (forrás: lafemme.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése