2012. július 4., szerda

Hűsítő édesség

Talán nincs olyan ember,aki,ha már megkóstolta,ne szeretné a fagylaltot.Sokan ismerjük,szeretjük,de valójában keveset tudunk róla.Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt,sok neves személyiség fogyasztotta,ha nem is a mai értelemben ismert formában,ízben.


A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték,mintegy ötezer évvel ezelőtt,már hóból,tejből és gyümölcsből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek.Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba.A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő,így például: Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt,Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként,Nero császár több száz km-ről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.


Az első fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg,ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben,amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte,hiszen a fagylalt előállítása és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket.A 19sz. végére a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagyit.
Amerikában az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje.
Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért,a fagylalt hordózhatóvá vált,növelve népszerűségét.1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a "jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő,csomagolt fagylaltját.


Magyarországra a fagylaltot is az osztrák konyha hozta,mely maga is francia és olasz hatások révén ismerkedett meg az édességgel.A 19sz első harmadában a korszak szakácskönyveiben már vagy húszféle,ma is ismert fagyi recept található.A múlt század elején pedig már nálunk is alig akad szakácskönyv,amely ne tartalmazna fagylaltreceptet.Kürthy Emilné 1920-as évekből származó szakácskönyve például elsősorban gyerekeknek ajánlja,mert szerinte a fagylalt nem más,mint megfagyott lé,mely annál jobb,minél simább és keményebb.De megemlíti az aszúból vagy pezsgőből készült borfagylaltot is,amit a férfiaknak javal.


Bármilyen utazás elengedhetetlen,kötelező eleme a helyi gasztronómiai kínálat feltérképezése,az étel-és ital-
különlegességek kipróbálása,e nélkül nem is lehet teljes az élmény.Még a legrutinosabb utazót is meglepheti,milyen különleges és extrém a választék a fagylaltok között.
Egy kis nemzetközi ízelítő:


                                        sör fagyi Németország

                                          levendulaízű fagyi  Franciaország

                                          haggis fagyi Skócia

                                          viagra fagyi  Venezuela

                                      libamáj és kaviár ízű fagyi   Franciaország

                                        lóhús fagyi  Japán


                                            Whisky krém-fagyi

még kapható....cékla fagyi,csemege kukoricaízű fagyi,curry-sárgarépa fagyi,fagyi kandírozott baconnel stb........



                                    

.....végig szemezgetve ezeket az "érdekes" fagylaltokat,én úgy döntöttem maradok a hagyományos,mennyei ízű,csokoládénál.....


Mindig ettünk egy fagyit a cukrászdában.Én mindig csokisat kértem,ő meg karamellt.Aztán kiültünk a járdára  a fagyizó előtt,és én számoltam a kék kocsikat,ő meg a pirosakat és akinek a legtöbb jött össze,az nyert.Szeretem azt a járdát.Lehet,hogy unalmas,de azt hiszem,az unalmas dolgokra emlékszem a legszívesebben.
         Fel!! c.film

2 megjegyzés: