2012. december 30., vasárnap

A pezsgő

A pezsgő az egyetlen bor,amit egy nő meg tud inni anélkül,hogy azt érezné magáról,csúnyának tűnik.
        Madame de Pompadour
Ez a gyöngyöző ital életünk bármely pillanatát ünnepélyessé teszi.Szilveszterkor is elkerülhetetlen a pezsgőzés.Nem csoda,hogy ünnepi ital,hiszen a gyöngyöző buborékok a legelegánsabb itallá varázsolják a bort.De ha a pezsgő nem más ,mint szénsavas bor,akkor mitől különlegesebb,mint egy pohár fröccs??
A válasz egyszerű: a pezsgőben található széndioxid buborékok természetes úton,erjedés folytán kerülnek a borba.A recept nem bonyolult: a borhoz cukrot és élesztőt adnak,majd megvárják,amíg az élesztő "elkészíti" a pezsgőt.


A legenda szerint az első pezsgő véletlen született meg,miután hanyag szerzetesek a pince sarkában felejtettek egy üveg bort.Valójában azonban Dom Perignon szerzetes nagyon komoly,tudatos munkával készítette el az első palackpezsgőt a franciaországi Champagne-ban.A sikert annak köszönhette,hogy rájött: a vastag falú üvegpalackok kibírják az erjedést és megőrzik az üde ital szénsav tartalmát.
A legfinomabb pezsgőket,azóta is ehhez hasonló,ún. champagni módszerrel készítik.Mind például a világszerte közkedvelt Törley pezsgőt.

 
                                     

Törley József a pezsgőkészítésről a franciaországi Reimsben szerzett ismereteket.1882-ben Magyarországra hazatérve,Etyeken talált szőlőültetvényeinek a Champagne-ihoz hasonló adottságokkal rendelkező talajt és megfelelő klímát.A pezsgőgyártáshoz pedig Budafokon talált ideális helyet.A pezsgő bölcsőhelyéhez,a Champagne-vidékhez hasonlóan a mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak,amely előfeltétele a jó minőségű ital készítésének.
Mi magyarok európai és világviszonylatban jól állunk pezsgőfogyasztásban.Magyarországon évente 25 millió palack pezsgő fogy el.Bármilyen pezsgőt is választunk azonban az Új év köszöntésére,ne feledjük,hogy a pezsgő bár ártalmatlan italnak tűnik,meglepő gyorsasággal képes a fejünkbe szállni.Mint minden italt,ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani.Ha biztonságosan és elegánsan szeretnénk kinyitni a palackot,akkor lassan,egy szisszenés kíséretében emeljük ki a dugót a palackból.Szilveszterkor azonban senki sem figyel erre,hiszen a hangos durranás ilyenkor elmaradhatatlan.


Ó Te mennyei manna
Istenek habzóbora,
Jer ide szomjas számba
Vágyam feléd jókora!

Francia kakas vére
Gallok becses aranya,
Józan pillanatok vége
Ébredések mosolya!

Eltörpül melletted
Italok hosszú sora,
Nincs menyegző nélküled
Minden pezsgők nagy ura!

Becses ünnepek színe
Nemes fürtök illata,
Színes gömböknek íze
Szilveszternek csillaga!

Kristály poharak álma
Mámornak szent temploma,
Reád örökké várna
Kiszáradt szám zeg-zuga!
           Szabó Balázs: Francia Pezsgő óda


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése