2016. szeptember 28., szerda

Kávé idő

Reggelnek aromáját egy csészébe töltöttem,
Álmosan fogom a kezemben,még fel sem öltöztem,
Csak bámulom az ablakot,
Kortyolom a nyugalmat,amit az éjszaka itt hagyott,
Közben gondolatok úsznak a gőzben,
Új dolgok vannak készülőben,
A tegnap már elmúlt,a mai nap még gyermek,
Álmaim a gőzzel együtt lassan útra kelnek.
        Bedő Gábor                                                           Különlegességek
Espresso Romano,Olaszország: egy kanyarításnyi citromhéjat dörzsöljünk körbe finoman a csésze peremén,majd a maradék nedvet nyomjuk óvatosan a fekete italba.A citrom fokozza a kávé ízének intenzitását,a legenda szerint fejfájásra is kiváló.


Egg Cofee,Vietnám: ez a különleges kávéital valójában felér egy desszerttel sűrű állaga és egyedi zamata miatt.Az eredeti recept szerint tojássárgájából,sűrített tejből,egy adag presszókávéból és cukorból készül.Kifejezetten ínyenceknek!


Cafe des épices,Marokkó: a kávéőrleményt összekeverik szerecsendióval,fekete borssal és szezámmaggal,majd így főzik le és valami egészen elképesztően illatos és erős főzetet kapunk ezáltal.Kizárólag a keleti ízvilág rajongóinak!


Irish coffee,Írország: 3cl ír whiskey-t felforrósítunk,amelybe beleolvasztunk két kávéskanál nádcukrot.Erre engedjük rá hosszan a kávét és a végén rákanalazzuk a felvert tejszínhabot.Maga a Mennyország!


Frappé,Görögország: ha a hamisítatlan ízvilágra vágysz,akkor kóstold meg az eredetit egy görögországi nyaralás alkalmával.A lényege,hogy az előre lehűtött kávét zúzott jéggel teljesen habosra és krémesre keverik.Valódi nyári hűsítő!


Pharisaer,Németország: kávé rummal és tejszínhabbal.Egyszerű,mint az egyszeregy.És majdnem olyan,mint az ír kávé.


Mocha,Belgium: nálunk csak simán mokka,amely csokoládés tejeskávét jelent.A svájciak is szeretik így elfogyasztani a reggeli italukat.Annyira édes,hogy cukor már nem szükséges hozzá.


Cafe de Olla,Mexikó: az elnevezés gyakorlatilag fazekas kávét jelent,amely onnan ered,hogy hagyományosan égetett agyagedényben készítik el.Piloncilloval (nádcukorból készült barnacukor) és fahéjrúddal ízesítik,amelyet egy kis ázás után leszűrnek.Gyakori az is,hogy a fahéj mellett még szegfűszeget vagy narancs reszelt héját is beleteszik,de létezik ánizsos változata is.


Yuan Yang,Hong Kong: igazi energiaital.Fekete teából,tejből és kávéból készül,szóval nevezhetjük úgy is,hogy dupla dinamit.


Olyan áldott finomsággal tudsz nézni,ahogy ajkaid között érezni éled azt az édes fekete gyönyört....az életünk részévé vált már minden zamatával,illatával....akár egy lassú tánc....egy felejthetetlen lélek keringő....A kávéban rejlik meg minden szépsége a látványvilágnak.....
      Kiss László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése