A szaloncukor őse a fondant cukor,melyet a franciák kezdtek el készíteni a 14.században -ez tulajdonképpen túltelített cukoroldatból,felfőzéssel készült,puha,kikristályosított massza.A franciáktól német közvetítéssel,a bevándorló cukorműveseken keresztül jutott el Magyarországra a fondant-készítés menete,amiből a 19.század közepe felé vált valódi szaloncukorrá.Magyarországon az első karácsonyfákat gyümölcsökkel,aszalt finomságokkal,papírból kivágott díszekkel,süteményekkel ékesítették,a szaloncukor-készítés és a fenyőfa ezzel való díszítése az 1800-as évek végén terjedt el.
Kezdetben a selyem- illetve sztaniolpapírba egyszerű cukorkákat vagy csokoládégolyókat csomagoltak,majd a 19.század végétől a cukrászok már mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízűre.Általában minden híres fővárosi cukrászdának saját titkos szaloncukor receptje volt,az elkészült édesség pedig elegáns csomagolásban került a vásárlókhoz.Mivel rengeteg volt a családi recept is,óriási volt a választék.A szaloncukor neve a német "Salonzuckerl" szóból ered,még Jókai is szalonczukkedlinek nevezte az édességet.
1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-francia szakács és vállalkozó "A legújabb házi czukrászat" című kézikönyve,amelyben tizenhétféle szaloncukort írt le.A szaloncukor gyártásának gépesítése Magyarországon több cég nevéhez is köthető,a Gerbeaud és a Kugler csokoládégyára például 1886-ban kezdte meg működését.Az édesség készítésének műveletét fokozatosan gépesítették,a leghosszabb ideig a csomagolás "bírta",azt ugyanis még a második világháború után is kézzel csinálták.
Mostanság különböző édességgyártók karácsony közeledtével ontják a szaloncukrok özönét.Mindenféle ízben és bevonattal,sokféle csomagolásban,gyerekek és felnőttek örömére,s persze a karácsonyfák díszítésére.
Ha már úgy érzed,
nem lehet ennél szebb,
s tökéletesebb az élet,
hoz becsomagolva neked
még egy szépséget.
-meglepetés-
Kezében csomagolt virág,
az ajtódban áll s rád vár.
Mint a szaloncukor a fán,
nekirontanál,megzabálnád,
de csak ízlelgeted,ilyen a báj.
-várakozás-
Tökéletesség,kimértség,
érettség és szerelem.
Kibontásra megérett,
hogy élvezd,s megedd
Nem érted az egészet.....
-tökéletesség-
Soha nem felejted el
milyen volt az íze.
Csipkés Zoltán: Szaloncukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése