2015. október 4., vasárnap

A Sál

Az ősz beköszöntével,sajnos egyre több ruhaneműt kell felvennünk a hideg ellen,az elmúlt napokban nagyon sok nőn láttam már szebbnél szebb sálat,olykor csak kiegészítőként,de már nyakmelegítőként is.....hiszen az egyik legjobb érzés,mikor egy pihe-puha sál cirógatja és körülöleli nyakunkat.Ma már számtalan anyagból és számtalan mintával készülnek,de nem volt mindig így.

A Sál Rómából ered,ahol mint egy rongyot hordták magukkal a férfiak és ha izzadtak,megtörölték vele az arcukat.Ekkor még a sálat leginkább az övükön hordták.

Kínában a hadi megkülönböztetés jelképe volt ez a ruhadarab,mely jól megfigyelhető az agyag hadsereg öltözetén,több mint valószínű a sálat viselő katonák magasabb rangban voltak.


A divatházak csak 1800-as években kezdtek a sálra úgy gondolni,mint divatos kiegészítőre.Ekkor nagyrészt selyemből készítették.A híres Hermés selyemsálat 1928-ban kezdték gyártani.Később,a nagy népszerűség miatt,műselyemből is szőttek sálakat,hiszen nem mindenki tudta megengedni magának az eredeti selyem sálat,a műselyem sállal viszont bárkinek lehetett egy kis luxus érzete.

A sálak igazi áttörését a 20.század hozta meg.Ekkor már többféle anyag,minta és szín került a palettára.A II. Világháború alatt készített sálak tükrözték az emberek hangulatát és politikai hovatartozását,míg a 60-as évek darabjaira a virágos minták és harsány színek voltak a jellemzőek.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése