2013. január 6., vasárnap

Vízkereszt

Hagyományosan ekkor ér véget a karácsonyi ünnepkör.Katolikus vidékeken a keresztvíz szentelésének ünnepe -a vízkereszt elnevezés is erre utal.Ezt a vizet aztán egész évben megőrizték.Behintették vele a szobát,az istállót,a kutat és a vetőmagot.Gyógyító erőt tulajdonítottak neki,s ha betegek voltak,ittak is belőle egy kortyot.
Vízkeresztkor házszentelést is végeztek.Krétával felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűjét (Gáspár,Menyhért,Boldizsár) és az évszámot.Hitték,hogy ez a felírat megvédi a házat a rontás ellen.
Vízkeresztkor szedték le a karácsonyfát és ekkor rendezték a háromkirály-járást is,amely a betlehemes játékban szereplő napkeleti bölcsekről kapta a nevét.Fehér ruhába öltözött gyerekek,fejükön papírkoronával   járták a házakat és köszöntő énekeket adtak elő.


A farsang ideje vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tart.Ebben az időszakban több jeles nap is felbukkan.


Vízkereszt napjához is kapcsolódnak időjárásjóslások. "Ha vízkereszt vizet ereszt,izikedet padra rekeszt." -mondják Berettyóújfalun.Az ízik (takarmánymaradék,nádtörmelék,kukoricaszár) fűtésre is szolgált.Hideg idő esetén a korai tavaszban reménykedtek.Kelenyén a nyári csapadékmennyiségre jósoltak. -"Ha pintyőke ilyenkor itt (ivott) a kerékvágásból,akkor lett elíg esső a nyáron." A tápaiak szerint,ha ezen a napon süt a nap,hosszú lesz a tél.


                                               Márton Ibolya festménye

"Amikor a vízre hó hull: csendre csend esik."


                                        Szakács Éva festménye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése