2015. november 12., csütörtök

Az arany története

Az aranyat először fényes,sárga aranyrög formájában fedezték fel."Az arany ott van,ahol megtalálod"- tartja a mondás,ami arra utal,hogy az első aranyrögöket folyók és patakok medrében találták meg szerte a világon.Semmi kétség,ez volt az első fém,amellyel az emberiség kapcsolatba került.
Az arany az emberi kultúra részévé vált.Csillogása,természetes szépsége,fénye,megmunkálhatósága és tartóssága tette sok területen népszerűvé.Bár az emberi történelem korszakai a rézhez és a vashoz kapcsolódnak,mégiscsak az arany volt az első megmunkált fém.
Az arany már korai felhasználása szerint is díszítő célokat szolgált.Az,hogy nem rozsdásodik és fénye nem homályosul el,az örökkévalósághoz és az istenekhez teszi hasonlatossá.A korai civilizációban az arany egyenlő volt az erővel,a szépséggel,a kulturális elittel -így az uralkodok féme volt.

Híres arany történetek,érdekességek
-Az aranyborjú-
Az Egyiptomból való kivonulás után Mózes felment a hegyre az Úr elé,ahol megkapta a parancsolatokat a kőtáblákba vésve.Az Úr elmondta neki,hogyan készítse el a Szövetség Ládáját. "Parancsold meg Izrael fiainak,hogy gyűjtsenek adományokat.Mindenkitől fogadjatok el,aki önként adja.Ilyen dolgokat fogadhattok el: aranyat,ezüstöt,rezet,kék és vörös bíbort,karmazsint,lenvásznat...."
Amíg Mózes a hegyen volt,a nép megunta a várakozást,összegyűlt Áron körül és követelőzött,készítsen neki istent.Áron így válaszolt: "Szedjétek le az aranyfüggőket feleségeitek,fiaitok és leányaitok füléről és hozzátok ide". Áron ebből az aranyból olvasztott aranyborjút,amelynek oltárt építettek és áldozatot mutattak be.

-Az aranyművesek és a logó-
Az üzleti életben a legtöbbet használt grafika a logó,amelynek eredete egyes források szerint az arannyal hozható összefüggésbe: a XIII.században kezdték el az aranyművesek saját jelüket ütni az általuk készített aranytárgyakba.
Az aranyműveseket emlegetve először egy prágai utca,az Aranyművesek Utcája jut eszünkbe.Ez a kicsi utca II.Rudolf idejében a mesterlövészek elszállásolására szolgált.Később alkimisták és aranyművesek lakóhelye lett.A mindössze 11 házból álló kis utca Prága egyik leglátogatottabb helye.


-Aranyalma-
Már a görög mitológiában is fontos szerephez jutott az arany,mégpedig összekapcsolódva egy másik archaikus szimbólummal,az almával.Az aranyalma szerepe a viszály szítása volt és végső soron -mint a történelemben annyiszor- háborút is eredményezett.
Erisz istennő,akit nem hívtak meg Thetisz és Peleusz esküvőjére,egy aranyalmát dobott az isteni násznép közé,azzal a felirattal: " A legszebbnek". Természetesen veszekedés tört ki az istennők között,kit is illet az aranyalma.Zeusz úgy próbált igazságot tenni,hogy a legszebb férfi,Párisz kezébe adta a döntés jogát.Páriszt mindhárom veszekedő istennő megpróbálta megvesztegetni.A döntés után az egyik hopponmaradt istennő,Héra bosszúból "kirobbantotta" a trójai háborút.
     forrás: befektetesi-arany-ezust.hu


-Közmondások-
Ha peng az arany,bátran hallgat a prókátor.
Tiszta mint a mosott arany.
Nem esik le ujjáról az aranygyűrű.
Arany elmének gyöngy a gondolatja.
Az arany,sárban is csak arany.
Ki korán kel aranyat lel.
Nem mind arany,ami fénylik.
Arany,tűzben tisztul,a polyva megég.

Az arany,Zeusz gyermeke,sem moly,sem rozsda nem emészti,de az ember elméje elemésztődik általa.
          Pindarosz ( görög költő )


Arany vagyok; minden piciny
morzsám az,minden porcikám;
gyűlölt és kártékony talán;
aranyból vannak bűneim.

Szoborban,műszerben,csatorna
mélyén egyformán lehetek:
Öröktiszta lényegemet
nem fogja soha semmi rozsda.

Sok mindent lehet kapni értem;
de aki aprópénzre felvált,
az tőlem már egészen elvált,

mert réz s papír nem töredékem
s én messze járok,más kezén.
-Jól őrizzen meg a szegény!
             Szabó Lőrinc: Arany


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése