2015. november 12., csütörtök

Az aranyszín

Általában a szín olyan erő,mely közvetlenül hat a lélekre.A szín a billentyűzet,a szemek a kalapácsok,a lélek a zongora a húrokkal.A művész a kéz,amely játszik.Megérinti az egyik vagy másik billentyűt és megrezegteti a lelket.
        Wassily Kandinsky


Goethe színelméletének központi színei a fekete és a fehér,mely a sötétség és a világosság tulajdonságain alapul.Szerinte a sötétség és a világosság között minden szín megtalálható,e kettő között lüktet az egész világ.

Arany
Szimbolikus jelentése: bölcsesség,tudás,igazság,önértékelés.Testi,lelki,érzelmi,értelmi és spirituális gazdagság.Megvilágosodás.Az arany Szent Grál olyasvalaminek a jelképe,amit csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni.A katolikusoknál minden arany spirituális szentséget jelképez.Az aranytojást tojó tyúk a gazdagság jelképe.Méz,búzamező,aranyalma,aranyhal a bőséget jelképezi.
Érzelmi jelentése: elmélyült önismeret,jó ítélőképesség,bizalom.Túlzott mennyiségben jelenthet önelégültséget,kapzsiságot,bizalmatlanságot,ítélkezést.A szín elutasítása bizonytalanságot,önmegvetést,önítéletet,kétségeket,zavarodottságot hozhat létre.Ez a szín felhívja figyelmünket arra,hogy tanulnunk kell hibáinkból,hiszen aki nem rendelkezik elegendő tudással,bölcsességgel ahhoz,hogy felismerje tévedései következményeit,újra és újra el fogja követni ugyanazt a hibát.


.....a napfény,az isteni hatalom,a megvilágosodás,a halhatatlanság,a dicsőség jelképe.Az összes napistent,a vetés és aratás isteneit,a beért termést szimbolizálja....


Senki nem gátolhat meg abban,
Hogy arany álmaid
Beteljesítője légy.
         Sri Chinmoy


Szürke kőből nem lesz szín arany.
Jéghegy nem születhet lángokban.
Üveggyöngyből nem lesz drágakő.
Gonosz szívből jó nem tör elő.
       

A Nő a szín,a Férfi az ecset.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése